020-10 00 09

Vardagar 8.30-17.00

Fraktfritt hela landet

Över 995kr. Annars endast 68kr

Snabb leverans

Order före 15.00 skickas samma dag

Smidiga betalsätt

Faktura, Swish & Klarna

Hemleverans

Bekvämt med MyPack Home


   Munskydd & Masker

   Munskydd & Masker - Köpguide

   Vi har ett stort kvalitetssäkrat utbud av munskydd och andningsmasker från bland annat ABENA - samtliga CE-godkända och uppfyller många av de kraven som ställs på skydd inom vården. Vi har kupfromade andningsmasker med eller utan filter och vi har även många modeller av engångsmunskydd.

   Våra godkända munskydd mot coronavirus enligt WHO

   Normalt används två typer av munskydd:

   • Platta engångsmunskydd med veckad framsida och normalt blå-vita som  skyddar personer runt omkring dig, om du exempelvis bär på viruset och skulle hosta eller nysa. Dessa ska bytas efter 4 timmar eller när munskyddet känns fuktigt.
   • Kupformad andningsskydd eller ansiktsmask. Dessa munskydd kan även skydda dig från smitta och rekommenderas till dig som jobbar i riskmiljöer eller tillhör en riskgrupp.

   Hur använder man munskydd?

   1. Tvätta eller sprita händerna noggrannt.
   2. Sätt munskyddet över mun, näsa och haka så det sluter tätt.
   3. Rör inte vid munskyddet när det väl sitter i ansiktet.
   4. Byt munskyddet när det blivit fuktigt.
   5. Lyft av munskyddet med hjälp av banden bakom öronen, så att du undviker att ta i själva munskyddet.
   6. Om du har ett munskydd för engångsbruk – släng det direkt.
   7. Tvätta eller sprita händerna igen.

   Engångsmunskydd -  Som kan skydda andra

   Dessa engångssmunskydd är CE-märkta av Typ I (lägsta nivå), Typ II (mellannivå) och Typ IIR (högsta nivå) med upp till 99,9 % partikelfiltrering. Den här typen av munskydd täcker mun, näsa och haka och förhindrar främst att du som bär det sprider smitta genom slem- eller snordroppar. De ska ha minst tre lager vävnad/tygg för att skydda tillräckligt.

   Tänk på att dessa munskydd behöver bytas efter högst 4 timmars användning, eller direkt när munskyddet känns fuktig.

   Andningsmask - Skyddar också dig själv

   Munskydd med kupform finns i tre olika skyddsklasser: FFP1-filter (lägsta nivå), FFP2-filter (mellannivå) och FFP3-filter (högsta nivå).

   WHO rekommenderar FFP2-filter eller FFP3-filter under coronapandemin för de som jobbar inom vård/omsorg eller tillhör en riskgrupp. Andningsskydd som har FFP2-filter kallas också ofta för N95 eller KN95.

   För att detta munskydd ska vara så effektivt som möjligt så krävs det att munskyddet passar ditt ansikte - och att du har kort trimmat skägg eller helt rakad. Dessa skydd är i första hand till för dig som jobbar i riskmiljöer.

   Andningsmasker kan du använda många gånger men låt dem ligga - gärna i en öppen papperspåse - i minst 3 dagar innan du använder andningsmasken igen.

   Restriktioner och rekommendationer angående munskydd under corona

   Regeringen fattade den 18 december 2020 för första gången beslutet att rekommendera munskydd i bland annat kollektivtrafiken i samband med arbetspendling. Restriktionen träder i kraft 7 januari. 

   Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som använder munskydd att bara se munskydd som ett kompliment till övriga rekommendationer. Alltså att fortsätta:

   1. Hålla avstånd
   2. Tvätta händerna ofta och noga
   3. Stanna hemma vid symtom